Hoe kies je een trouwfotograaf?

Hoe kies je een trouwfotograaf?

Tja, hoe kies je nu de juiste trouwfotograaf? Dat kan best lastig lijken, maar wellicht kunnen mijn tips jullie helpen bij het vinden van de perfecte trouwfotograaf voor jullie huwelijk. Waar moet je op letten bij het boeken van een trouwfotograaf?

 

 

Heel veel verschillende stijlen…

De keuze uit bruidsfotografen in Nederland is enorm groot. Een belangrijke eerste stap bij het kiezen van jullie trouwfotograaf is om te kijken naar de verschillende portfolio’s. Nagenoeg iedere trouwfotograaf heeft een website met daarop zijn of haar mooiste foto’s. Wat spreekt jullie aan?

Mijn foto’s kenmerken zich door wat ikzelf noem ‘stoere’ bruidsfoto’s, creatief, contrastrijk en kleurrijk. Mijn bruidsparen kiezen voor mij omdat mijn stijl past bij hetgeen zij mooi vinden. Tof om te horen natuurlijk. Maar je zult bij het zoeken naar de juiste trouwfotograaf dus even op zoek moeten gaan naar welke stijl jullie aanspreekt. Wil je alleen maar de zogenaamde ‘journalistieke’ foto’s, oftewel foto’s die in z’n geheel niet geposeerd zijn? Of wil je graag continu aangestuurd worden door jullie trouwfotograaf?

Ik fotografeer het grootste deel van de dag zogenaamd ‘journalistiek’. Ik zal dan ook niet vragen om te poseren, of om dingen nog een keer opnieuw te doen. Ik vang momenten zoals ze zijn, puur en echt! Alleen tijdens de fotoshoot zal ik jullie wel deels regisseren. Juist, regisseren en niet poseren. Bij mij tref je zelden foto’s aan waarbij het bruidspaar naar mij kijkt. Ik wil namelijk de liefde tussen jullie vastleggen en daarvoor moeten jullie oog voor elkaar hebben en niet voor mij als fotograaf.

Oftewel, ga eerst op zoek naar de stijl die bij jullie past.

 

 

Prijs versus kwaliteit…

Bruidsfotografen heb je nagenoeg in iedere prijsklasse. Maar wat bepaald nu die prijs? Allereerst de ervaring en expertise van de fotograaf. Een fotograaf die af en toe een bruiloft ‘erbij doet’ zal goedkoper zijn dan een fotograaf die van trouwfotografie zijn / haar expertise heeft gemaakt.

Ten tweede, is de fotograaf in staat om jullie hele trouwdag mooi in beeld te brengen, met dezelfde kwaliteit en dezelfde perfectie iedere keer weer opnieuw. Of bestaat zijn / haar portfolio uit ‘lucky shots’.

Ten derde, krijg je de foto’s geleverd in hoge resolutie? Krijg je de foto’s bewerkt tot in perfectie of juist onbewerkt? Hoeveel foto’s krijgen jullie geleverd? Allemaal vragen die iets zeggen over de kwaliteit van de fotograaf.

Tot slot het trouwalbum? Zit het in de prijs inbegrepen, is er een meerprijs voor een trouwalbum of krijg je juist geen trouwalbum? Daarnaast zit er veel kwaliteitsverschil in trouwalbums. Van luxe handmade trouwalbums, Lay-flat (met platliggende pagina’s), zorgvuldig opgemaakt en voorzien van een mooie bewaardoos tot de eenvoudige albums zoals we die kennen van de Hema.

Ik hou in ieder geval van duidelijke prijzen. Mijn verschillende pakketten zijn helder en duidelijk. Zonder meerprijs voor een luxere cover (al mijn albums zijn al luxe), geen reiskosten o.i.d.

 

 

De klik…

Misschien wel het allerbelangrijkste bij het kiezen van jullie trouwfotograaf. Is er een goede klik? Want vergeet niet een trouwfotograaf is er de hele dag bij, op alle speciale en soms intieme momenten. Dan is het wel zo prettig als er een goede klik is tussen jullie en de fotograaf. Want zonder die klik zullen jullie je niet op je gemak voelen, en dat zie je terug in de foto’s.
Sterker nog, af en toe verkoop ikzelf als fotograaf ‘Nee’ aan een bruidspaar op moment dat ikzelf de klik totaal niet heb.

Professionaliteit…
Je trouwt maar een keer, en dan wil je kunnen vertrouwen op de professionaliteit van de trouwfotograaf. Vraag eens na of je fotograaf een back-up camera heeft voor het geval hij zijn camera per ongeluk laat vallen. Geloof me het gebeurd! Of wat als het geheugenkaartje in de camera corrupt / kapot is. Geloof me dat gebeurd nog veel vaker! Een professionele fotograaf heeft altijd een tweede camera als back-up en in zijn / haar camera’s gaan twee geheugenkaartjes voor het geval dat.

En wat als jullie gekozen fotograaf op de dag van de bruiloft onverhoopt ziek is? Kan hij / zij een vervangende fotograaf verzorgen op het laatste moment. Allemaal zaken om eens bij stil te staan.

 

 

Eerlijke reviews…

Eerlijke ervaringen van eerdere bruidsparen kunnen jullie helpen bij het maken van een goede keuze. Ikzelf heb bijvoorbeeld mijn reviews op ‘The Perfect Wedding’ staan. Reviews waar ik geen enkele invloed op heb. Ik kan ze niet aanpassen of verwijderen….wel zo eerlijk. Benieuwd naar mijn reviews?

http://www.theperfectwedding.nl/bedrijven/12322/photography-ivar-janssen

 

 

Uitzoeken en boeken maar…

Oftewel genoeg om over na te denken bij het kiezen van jullie bruidsfotograaf voor jullie trouwdag. Hou er wel rekening mee dat de ‘betere’ fotografen vaak al sneller vol zitten, een jaar van tevoren is niet heel vreemd. Dus wacht niet te lang.

 

 

Hoe dan ook, ik wens alle aanstaande bruidsparen een fantastisch mooie trouwdag toe, met prachtige foto’s als blijvende herinnering.